Bij Lentekind wordt gewerkt met een aantal methodieken:
Methoden

Spel- en bewegingsprogramma
Iedere dag wordt met de kinderen met veel plezier het ‘Lentekind spel- en bewegingsprogramma’ gedaan. Dit spel- en bewegingsprogramma is afgeleid van de Saito-ritmiek welke ontwikkeld is door mevr. K. Saito, een Japanse pedagoog en de grondlegger van de Saito leer- en opvoedingsmethode. Beweging, ontwikkeling, contact en spel zijn vier elementen die in het bewegingsprogramma samenkomen. Het programma bestaat uit contactoefeningen, ontspanningsoefeningen, bewegingsoefeningen en spelletjes. Het programma wordt begeleid met liedjes. Op een speelse manier wordt hierdoor de ontwikkeling van ieder kind bevorderd. Daarnaast dient het programma een gezondheidsbevorderend doel; dagelijks bewegen is gezond!
Het programma bij de kinderen/jongvolwassenen met een ernstig meervoudige beperking bestaat uit het zachtjes losmaken van het hele lichaam door massage. Tijdens de massage wordt contact gemaakt met het kind. Daarna worden bewegingsoefeningen gedaan.
Kleine Stapjes
Kleine Stapjes is een begeleidings- en stimuleringsprogramma voor kinderen met een ontwikkelingsachterstand. Via kleine stapjes worden kinderen gestimuleerd in hun ontwikkeling. Hierbij worden alle ontwikkelingsgebieden betrokken: grove motoriek, fijne motoriek, receptieve taal en persoonlijke en sociale ontwikkeling.
Met behulp van de Kleine Stapjes brengen we de ontwikkeling van het kind in kaart en bepalen we de volgende stap/ vaardigheid waaraan we gaan werken.
Kleine stapjes is een eenvoudig en praktisch uit te voeren programma. Ook de ouders kunnen hier een belangrijke rol in spelen, door ook thuis het programma te integreren. Zo kunnen Lentekind en ouders elkaar versterken, hetgeen ten goede komt aan de ontwikkeling van het kind.
Bij de jong volwassenen met een ernstige meervoudige beperking worden elementen uit de kleine stapjes gehaald die gericht zijn op het opdoen van ervaringen. Daarnaast zijn sfeer, comfort en basale stimulatie belangrijke uitgangspunten.
Beleven In Muziek (BIM)
BIM wordt aan alle kinderen/jongvolwassenen aangeboden. Deze methodiek streeft ernaar om mensen met een (meervoudige) beperking zich bewust te laten worden van hun lichaam, en ook bij te dragen aan de muzikale ontwikkeling.

Ervaringsordening
Deze methode bestaat uit het analyseren van gedrag op zoek naar de beleving achter het gedrag om zodoende een volwaardig antwoord te geven aan de (al dan niet beperkte) medemens. Elke beleving is uniek en persoonlijk. De beleving is de basis van gedrag. In deze beleving speelt de medemens een belangrijke rol. Op basis van deze analyse wordt een profielschets van dit kind opgesteld. Hieruit vloeien adviezen voor de begeleiding en bejegening die het beste bij deze persoon aansluiten.
Naast bovenstaande methodieken wordt er ook gebruikt gemaakt van Pictures Exchange Communication System (PECS), Discrete Trial Teaching (DTT), Applied Behavior Analysis (ABA) en Treatment and Education of Autistic and related Communication Handicapped Children (TEACCH), Basale Stimulatie.
Indien de begeleiding van uw kind daarnaast een andere specifieke methodiek vereist, kunt u hierover met ons contact opnemen. Wij zullen er alles aan doen om zorg op maat te leveren.