De logopedist op Lentekind behandelt kinderen die problemen hebben met communiceren. Zij behandelt ook kinderen die een beperking hebben bij het eten en drinken. De hulpvraag van de ouders is uitgangspunt voor de behandeling. De logopedist werkt vanuit haar eerstelijns praktijk, die gevestigd is binnen het gebouw van Lentekind. Zij werkt nauw samen met het team van Lentekind en andere behandelaren.
logopedie

De communicatieproblemen bij de kinderen van Lentekind zijn divers. De behandeling kan erop gericht zijn dat het kind zijn ouders en begeleiders beter leert begrijpen, of dat het kind zich beter duidelijk leert maken zodat het beter begrepen wordt, of beide. In samenwerking met de begeleiders, de orthopedagoog en andere behandelaars probeert de logopedist het kind steeds weer een stapje verder te brengen in zijn communicatievaardigheid. Dat kan bijvoorbeeld zijn: oogcontact maken, wijzen, iemand aan de hand meenemen om iets duidelijk te maken, een foto of pictogram begrijpen en gebruiken, leren communiceren met PECS, gebaren begrijpen en gebruiken, gesproken taal begrijpen en (beter) leren spreken.
De logopedist wordt betrokken bij kinderen die moeite hebben met eten, drinken en slikken, die het gevolg zijn van mondmotorische of andere fysieke problemen.
De logopedist oefent als dat nodig is individueel met het kind en draagt oefeningen zoveel mogelijk over aan de begeleiders. Veel communicatievaardigheden kan het kind echter het beste leren in de natuurlijke omgeving van het kind thuis en op de behandelgroep van Lentekind. De logopedist geeft de ouders en begeleiders adviezen en leert hen vaardigheden waarmee zij het kind vooruit kunnen helpen met zijn communicatie of met eten en drinken. Voorbeelden hiervan zijn: Ouders worden met behulp van de Hanen-methode communicatiestrategieën geleerd, die bijdragen aan een betere communicatie met hun kind; begeleiders en ouders leren hoe zij een foto- of pictogrammenbord en PECS kunnen gebruiken met het kind; ouders en begeleiders leren in een korte gebarencursus gebaren uit het Nederlands met Gebaren (NmG) gebruiken.
