Logeeropvang Stichting Lentekind

Het verhaal van Madeleine

Zien en gezien worden…

Madeleine (41) is coördinator van de Lentekind logeerweekenden, invalkracht op alle groepen en sinds kort lid van de Ondernemingsraad.

Na haar studie HBO-V werkte Madeleine jarenlang als verpleegkundige eetstoornissen bij een grote instelling en later bij een logeerhuis voor verstandelijk gehandicapten. Acht jaar geleden begon ze bij Lentekind omdat de combinatie van gehandicaptenzorg én werken met kinderen haar erg trok. Drie jaar later zette ze samen met de toenmalige bestuurder logeerweekenden voor Lentekind op.

Bij Lentekind hebben ze er over nagedacht!

Bij het lezen van de ervaringsverhalen van ouders werd ik heel blij dat ouders de warme sfeer ervaren, de kleinschaligheid en dat wij echt een kind zien. Wij werken met een bestaande methodiek als uitgangspunt om een kind het best te ondersteunen maar daarbij proberen we wel heel goed te kijken wat er vanuit die methodiek bij het kind past.  Dan hoop je dat dat inderdaad ook bij ouders overkomt:  goh, bij Lentekind hebben ze er wel over nagedacht!

Vroeger en nu

Toen ik begon waren er twee groepen en moest je zelfs een deel van je werk als vrijwilliger doen. Er werkten 6 medewerkers, nu bijna 60. Toch is het heel bijzonder wat wij hier bieden, we hebben onder andere één op één behandeling en werken in een groep met twee medewerkers. Ik zie dat mensen hier toch nog echt een stapje meer zetten, met hun hart hier werken, dat is fijn om te merken. Ik vind het superleuk om hier te werken. De sfeer is niet meer hetzelfde als toen ik begon, maar is toch overeind gebleven.

Je leert zelf om meer tevreden te zijn

Ik heb hier heel veel geleerd van collega’s omdat ik geen pedagogische achtergrond heb. Je leert na verloop van tijd nuances te zien en dan wordt het leuk om te leren:  waar loopt een kind tegenaan, wat heeft een kind nodig, wat kan hij verwerken op een dag, wat heeft hij nodig om optimaal te kunnen functioneren. Want als hij optimaal functioneert en hij voelt zich gelukkig en goed, dan kunnen deze kinderen ook stappen maken in hun ontwikkeling. Alleen zit dat bij deze kinderen ingewikkelder in elkaar omdat de stapjes kleiner zijn.  Dan leer je zelf ook meer tevreden te zijn! Bij sommige kinderen denk je: o jij maakt oogcontact vandaag, dat is fijn dat we dat vandaag zo goed kunnen doen met elkaar, dat is een mooi moment. En bij sommige kinderen ben je blij dat een kind reageert op: geef de beker maar aan Madeleine in plaats van dat hij die door de kamer smijt. Want als je 20 bent kun je zo’n beker met veel meer kracht rondsmijten!

Logeren

Het leukste van logeren is dat we ons vooral richten op een hele fijne sfeer. Door de week is het programma heel gestructureerd en werk je meer aan gerichte doelen.  In het weekend is er veel meer  ruimte voor persoonlijke verzorging, een voetmassage bijvoorbeeld of een uur in de snoezel. Met logeren willen we een ontspannen sfeer neerzetten waarin ook voor de medewerker meer ruimte is om zelf in te delen hoe je die dag wil doen.

Beste ouders,

Wij zien jullie kind echt, bij Lentekind. De sfeer is hier goed en we werken met collega’s die echt hart hebben voor de kinderen, die oprecht proberen het kind zoveel mogelijk te laten groeien en ontwikkelen. En dat geldt ook voor medewerkers, onze bestuurder probeert echt te kijken naar wat jij wil en wat kan Lentekind daar mee doen, ook om mensen te behouden. Ze denkt: ik zie jou, ik zie dat jij bepaalde dingen kan, wat zou daar bij horen, ik wil jou graag behouden. Er liggen hier veel mogelijkheden en het is echt heel fijn om daar deel vanuit te mogen maken.